A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Nátha kezelése természetesen

Nátha – támogassuk az immunrendszer munkáját!

Egy régi orvosi mondás szerint a nátha egy hétig tart. Ez a mai napig igaz, ha csak hagyományos tüneti szereket használunk a náthára. A téli enyhe náthák és megfázások, ha nem okoznak erős tüneteket, nagyon jó lehetőséget biztosítanak az immunrendszernek, hogy tanuljon. Megismerje az aktuális kórokozókat, kialakítsa a jól működő immunválaszt. Egy náthánál, megfázásnál várjuk nyugalomban, hogy a védekező rendszer valóban az öngyógyításra koncentrálhasson. A végére számos, az adott kórokozóra specializálódott antitest várja majd a következő alkalmat.

A nátha orvosi kezelése is csak az immunrendszerre támaszkodik, ezt erősíti pihenéssel, vitaminokkal, és mellé közérzetjavító készítményeket rendel. Az orrcseppek közül majdnem mindegyik az érszűkítő hatáson alapszik, ez megszünteti időlegesen a duzzanatot, tudunk levegőt venni, javul a közérzet, az életminőség, de magát a vírusfertőzést az orrcsepp nem kezeli, szünteti meg.

Néhány esetben az orrcsepp nem is ajánlott, ilyen pl.:

  • Szoptató és várandós anyák
  • Magas vérnyomásban szenvedők
  • Szív és érrendszeri problémások
  • Antidepresszánst (MAO gátló) szedők
  • Hályogbetegségben szenvedők
  • Pajzsmirigy betegek
  • Cukorbetegek

Mi okozza a náthát?

Egyszerű náthát az esetek nagy részében vírusfertőzés okoz. Hatására begyullad az orr érzékeny belső nyálkahártyája, és váladékot kezd el termelni. Ez általában fehér vagy színtelen, később sárgássá és viszkózussá válhat. Ez a folyamat általában egy hetet igényel. Az antibiotikumos terápiát vírusfertőzés esetén csak az esetleges szövődmények kezelésére alkalmazzák, az antibiotikum a vírust magát nem pusztítja el. A náthát kísérheti enyhe láz is. Ha az immunrendszer gyenge, az egyszerű megfázás továbbterjedhet a torokra, fülre, melléküregekre és az alsóbb légutakra is. A gyermekek sokkal könnyebben lesznek náthásak, mert szervezetük még nem építette ki a megfelelő immunvédelmet a kórokozók ellen. Ha a nátha állandósul vagy csak bizonyos időszakban jelentkezik, allergia is állhat a betegség mögött. Az immunrendszer téli erősítéséről ebben a cikkben olvashat.

Hogyan viseljük könnyebben a náthás időszakot?

Nátha esetén fokozottan kell ügyelni a helyes orrtisztításra. Az orrlyukakat külön-külön kell kifújni, mert mindkét orrlyuk egyidejű fújása a váladékot a fülkürtön át a fülbe juttatja, ahol középfül-gyulladást okozhat. Ha sok nyálka kerül a torokba, köhögés, gégegyulladás léphet fel. A száraz levegő tovább súlyosbítja az eldugult orr állapotát, ezért a szobában érdemes a betegség alatt vizet párologtatni. Alkalmazzunk egyszerű tiszta vagy enyhén sós (pl. Salvus-víz) vizet. A vény nélkül kapható orrcseppeket csak akkor használjuk, ha nem tudunk a náthától aludni. Az orrjárat tisztítására kiválóan alkalmasak a különböző tengeri sós készítmények.

A betegség ideje alatt fogyasszunk sok folyadékot, citromos-mézes forró limonádét, együnk sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a tejtermékek, a burgonya és a kenyérfélék fogyasztását, mivel ezek fokozzák a nyálka mennyiségét.

Komplex homeopátiás készítmény a nátha kezelésére

A Coryzalia komplex homeopátiás gyógyszer több összetevőt tartalmaz, melyek hatásosan csillapítják a nátha tüneteit. Csökkenti a tüsszögést, orrfolyást, szemkönnyezést, javítja a közérzetet. A Coryzalia alkalmazható felső légúti hurut, megfázás okozta fejfájás, orrnyálkahártya-gyulladás, orrgaratgyulladás, nátha esetén. A Coryzalia más gyógyszerekkel együtt is szedhető. Több gyógyszert szedő krónikus betegek is alkalmazhatják. Más gyógyszerekkel való kölcsönhatás eddig nem ismert. 6 éven feletti gyermekeknek is adható.

A nátha egyéni tünetek szerinti homeopátiás kezeléséről ebben a cikkben olvashat.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!